Vepřové koleno na černém pivě

Potřebujeme:
zadní vepřové koleno
2 dl černého piva
5 stroužků česneku
2 cibule
3 lžíce hořčice
mletou sladkou papriku,
mletý černý pepř
kmín
nové koření,
celý pepř,
bobkový list
tmavou instantní jíšku nebo chlebovou střídku
sůl

Postup: Koleno vykostíme, kůži nakrojíme na mřížku a do masa vetřeme hořčici, sůl, mletý pepř, papriku, kmín a najemno nakrájený česnek. Zarolujeme a svážeme provázkem. Vložíme do pekáče, osolíme, okmínujeme, zasypeme hrubě nakrájenou cibulí, přidáme nové koření, celý pepř a bobkový list.  Zalijeme pivem, přikryjeme pokličkou nebo alobalem a pečeme při 180°C cca 1 - 1,5 hodiny. Maso podléváme a přeléváme. Jakmile je měkké, odstraníme poklici a dopékáme "na barvu" a do křupava. Veškerou šťávu včetně rozpečené cibule slijeme, zredukujeme a jemně zahustíme jíškou nebo chlebem. Podle potřeby dochutíme. Odstraníme provázek, maso prokrojíme a podáváme je se šťouchanými brambory a se šťávou. Můžeme doplnit hořčicí, případně křenem.