Rybičky po našem, aneb žízeň nepřijde sama 

Potřebujeme
500 g slanečkových filetů nebo nakládaných sleďů
1 vaničku kysané smetany
3 - 4 větší cibule
2 - 3 menší sladkokyselé okurky
4 lžíce láku od okurek
sůl, pepř

Postup
Slanečky necháme nejméně hodinu máčet ve vodě, sledě vyjmeme z nálevu a opláchneme. Nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, okurku nastrouháme a přiměřeně velké sklenice se šroubovacím víčkem dáme nejdříve vrstvu cibule s okurkou, pak vrstvu nakrájených ryb, osolíme, opepříme a takto postupujeme, dokud není sklenice plná. Zalijeme smetanou, rozředěnou okurkovým nálevem, dobře promícháme a uzavřené necháme alespoň dva dny rozležet. Když ani pak nepřijde žízeň, není chyba v receptu ...