Králík na černo

Potřebujeme:

králičí zadek
50g slaniny
2 lžíce oleje
300 g kořenové zeleniny nakrájené na plátky
1 cibule na plátky
2 bobkové listy,
po 6 kuličkách pepře a nového koření
1 citron
2 lžíce krupicového cukru
250 ml červeného vína
3 - 4 lžíce švestkových povidel
1 lžíce brusinkové zavaženiny
50 g perníku
po hrsti hrozinek a loupaných mandlí
12 sušených švestek
 

Postup:

Králíka odblaňte, omyjte a nasekejte na porce.. Do každé udělejte zářez a vložte proužek slaniny a maso osolte

V kastrole rozehřejte olej a cca 5 minut opékejta kořenovou zeleninu a celé koření. Přidejte cibuli a cukr a dále opékejte, až základ zkaramelizuje. Přidejte maso, šŤávu z půlky citronu a kousek žluté kůry. Zalijte částí vína, asi 500 ml vody a duste přikryté asi hodinu. Podlem potřeby přidávejte vodu. Když je maso skoroměkké přidejte zbylé víno, povidla a zavřeninu a duste doměkka.

Sušené švestky omyjte, zalite trochou vody a chvíli povařte. Tekutinu slijte k masu a švestky odložte. Hrozinky spařte vařící vodou a přidejte ke švestkám. Oloupané mandle nakrájejte na nudličky.

Měkké maso dejte do jiného kastrolu a přikryjte. Do omáčky přimíchejteperník a vařte do zhoustnutí. Přeceďte přes jemný cedník zpět na maso, vložte švestk, hrozinky a mandle a společně prohřejte. Dochuťe solí, cukrem a citronovou šťávou.