Kološvárské zelí

Potřebujeme:

1 kg kysaného zelí
1 - 2 ks klobásy
1 hrst rýže
250g mleté vepřové plece
2 ks cibule (menší)
olej na smažení
podle chuti sůl, mletou sladkou papriku, mletý černý pepř a zakysanou smetanu

Postup:

Rýži uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Cibule očistíme a samostatně je nadrobno nakrájíme. Zelí pokrájíme na menší nudličky. Klobásy nakrájíme na kolečka.
Na pánvi rozehřejeme lžíci oleje a jednu nasekanou cibuli orestujeme dozlatova. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme papriku (lepší je více) a vše necháme orestovat dozlatova.
Na druhé pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a osmahneme na něm dozlatova druhou cibuli. Přidáme zelí a rýži, promícháme, chvíli podusíme a odstavíme.
Do zapékací mísy (nebo na pekáč) dáme polovinu směsi rýže a zelí, na to vrstvu masa, pak na kolečka nakrájenou klobásu a navrch druhou polovinu zelí s rýží. Na povrch všeho rozetřeme zakysanou smetanu. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme na 30 minut zapéct.