Kocmatice

Kocmatice, nebo také kosmatice jsou naše oblíbené jídlo v období, kdy kvete černý bez. Původní recept našich babiček jsme si ale trochu vylepšili - nenamáčíme do těstíčka celé květy, takže z placiček nečouhají nevzhledné konečky. Chcete -li to zkusit, tady je recept:

Potřebujeme:

4 - 5 květů černého bezu
2-3 vejce,
mléko
hladkou mouku
trochu prášku do pečiva
asi 1/2 stroužku česneku - není nutný, ale zvýrazní chuť.

Postup:

V misce si připravíme z vajec, mléka a hladké mouky těstíčko jako na omeletu, přidáme prášek do pečiva (asi 1/2 lžičky) a česnek.
Z celých květenství černého bezu ostříháme do těstíčka jen drobné kvítky tak, aby na nich byly jen tenoučké a krátké stopičky. Ze vzniklé směsi nabíráme lžící porce na jednotlivé placičky a na pánvi je v rozpáleném oleji osmažíme. Z uvedeného množství získáme lehkou večeři pro dva normální strávníky.