Kachní prsa na medu s citronem a tymiánem

Potřebujeme:

2 kachní prsa s kůží
3 čajové lžičky medu
3 čajové lžičky šťávy z citronu
1 větší jablko
tymián, sůl

 Postup:

V misce smícháme med s čerstvou šťávou z citronu a lístky tymiánu. Kachní prsa opláchneme a osušíme. Kůži nařízneme ostrým nožem do mřížky. Krájíme opatrně pouze kůži a tuk, dáme pozor, abychom nezařízli až do masa. Prsa potřeme z obou stran připravenou marinádou, na straně s kůží se snažíme dostat co nejvíce směsi do zářezů. Uzavřeme do nádoby, odložíme do chladna marinovat. Minimálně na 30 minut, ale klidně i 24 hodin.
 Kachní prsa dáme na nasucho rozpálenou  pánev kůží dolů. Pečeme dokřupava. Pak otočíme, stáhneme plamen a zvolna dopékáme. Uvnitř mají být prsa růžová a šťavnatá. Dohromady asi 8 minut - záleží na teplotě, velikosti prsou i na materiálu ze kterého je pánev. Upečená prsa i s pánví se šťávou odložíme do vyhřáté trouby. Před servírováním je nakrájíme napříč na tenké plátky.
Jablko nakrájíme na asi 1/2 cm silná kolečka, vykrojíme jadřinec, pokapeme citronem a potřeme medem nebo potřeme zbylou marinádou. Na pánvi rozpustíme trochu másla a dáme kolečka opéct.
Servírujeme s brambory, přelitými šťávou z prsou a ozdobíme opečenými kolečky jablek.