Jablečný koláč

Potřebujeme:

200 g hladké mouky
100 g másla
1 vejce
1 kg jablek
2 lžičky hrozinek v rumu
2 lžicky mleté skořice
2 lžíce cukru
šťávu z jednoho citronu

Postup:

Máslo necháme změknout a pak je spolu s moukou a vejcem uhněteme na hladké těsto. Těsto dáme do lednice cca na půl hodiny odpočinout.
Jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Dáme na pánev a spolu s ostatními přísadami podusíme až jablka změknou.
Vychlazené těsto rozválíme a dáme do koláčové (nebo dortové) formy tak, aby mělo okraj. Spodek propícháme vidličkou, aby se nám v troubě nenafouklo. V troubě o teplotě 200-220°C se nám během několika minut upeče a bude mít pěknou kůrčičku.
Jablečnou náplň dáme na upečené těsto, můžeme posypat drobenkou a vrátíme na 15 - 20 minut do horké trouby.