Chléb se zakysanou smetanou

Domácí chléb krásné konzistence a vynikající chuti. Vynikající je z domácí pekárny, pokud se použije základní program (cca 3,5 hod).  Dá se samozřejmě upéct i tradičním způsobem, nechá-li se dvakrát vykynout. Protože máme pekárnu tak jsme tradiční způsob nezkoušeli, takže raději postup neuvádíme.

Potřebujeme:

200 ml vlažné vody
20 g droždí
200 ml zakysané smetany
1 lžíce olivového oleje
2 lžičky cukru (nejlépe třtinového)
3 lžičky soli
1 lžičku kmínu
200 g polohrubé mouky
300 g žitné chlebové mouky

Postup pro domácí pekárnu:

Do nádoby pekárny nalejeme vlažnou vodu, v ní rozmícháme droždí a zakysanou smetanu. Pak postupně přidáme všechny ingredience, nastavíme program na základní (cca 3,5 hod.) a zbytek necháme na pekárně.