Burgundská hovězí pečeně

Potřebujeme:

1 kg hovězí plece
slaninu
3 cibule
1 mrkec
1 rajský protlak
0,5 l červeného vína
hrozinky
2 - 3 lžíce rybízové zavařeniny
sójovou omáčku
olej, citron, provensálské koření
10 kuliček nového koření
lžičku kukuřičného škrobu
cukr, sůl

Postup:

Plec odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a ovážeme provázkem aby při pečení držela tvar a vložíme do pekáčku. Na pánvi osmahneme drobně nakrájenou cibuli až začne ylatovatět, přidáme rajský protlak a restujeme až je směs tmavohnědá. Přidáme nastrouhanou mrkev, ještě chvíli prohřejeme a směsí pokryjeme maso v pekáčku. Přidáme ještě dva kousky slaniny v celku, zalijeme dvěma deci vína, trochou sójové omáčky, přidáme nové koření, špetku provensálského koření a za občasného podlévání pečeme pod pokličkou, až je maso měkké. Pak maso vyjmeme na talíř, vyjmeme dva kousky slaniny, zředíme dvěma deci vína a propasírujeme přes cedník. Propasírovanou šťávu vlijeme do mixéru, přidáme rybízovou zavařeninu, zbytek vína, další špetku provensálského koření a lžičku škrobu, rozmixujeme, vylijeme do pekáčku a asi 5 minut necháme přejít varem. Vlžíme maso zbavené provázku, prohřejeme, podle chuto přisladíme cukrej a dokyselíme šťávou z citronu. Jako příloha je nejlepší houskový knedlík.