Moje babička byla ze Srnína (obec nedaleko Zlaté Koruny) v Jižních Čechách a odtud si přinesla tento recept. Pokud se pamatuji, byl to dlouho jediný knedlík, který se u nás podával a byl velice chutný. I já jej dělám, je jednoduchý, ale chce to trochu cviku. Pokud jej chcete vyzkoušet, nevzdávejte se po prvním neúspěšném pokusu. Celý vtip je v poměru brambor a mouky a to se nenaučíte odhadnou jinak, než zkušeností. Ale věřte, že výsledek bude stát za to.

Uvaříme si 4 - 5 větších brambor ve slupce (nejlépe den předem) a necháme je vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme je do mísy na křenovém struhadle (najemno). Brambory zasypeme hrubou moukou, mírně osolíme a zatřeseme mísou tak, aby se mouka prosypala mezi nastrouhané brambory. Pak jemně rukama brambory prosýpáme s moukou tak, aby se kousky brambor obalily moukou. Pokud vám na dně mísy zbývá mouka, nebo jsou mezi brambory moučné žmolky, bylo mouky moc. Pokud se brambory lepí do větších kusů bylo mouky málo, nebo prosýpání nebylo dost jemné. Můžete zkusit přidat trochu mouky a směs vylepšit. Když se hrudky brambor volně sypou obalené moukou, máte hotovo. Pak už jenom ze vzniklé směsi umačkáte koule velké jako objem vašich obou dlaní a knedlíky hážete do vařící mírně osolené vody a oddělíte je ode dna. Vaříme cca 20 minut, pokud po uplynutí této doby všechny knedlíky plavou, jsou hotové. Vyndáme je do mísy a každý knedlík uprostřed nakrojíme a pootevřeme, aby vyšla pára. Knedlíky jsou vhodné jako příloha téměř ke všemu a vzhledem k malému obsahu mouky a nulovému obsahu vajec jsou i mnohem zdravější, než ty z pytlíku, nebo než houskové.